Macan konfigurator

Zgodbe o modelu Macan

Menu item

Modeli Macan: Za življenje brez kompromisov

Biti eden izmed mnogih ali izstopati iz množice? Dilema, ki je pri Porscheju ne poznamo. Zaščitni znak Macana je Porschejeva linija flyline, značilen oblikovalski DNK, ki ostaja edinstven že več kot 75 let. Iz Macanovega genskega zapisa izvira tudi evolucija zmogljivosti tega modela. Tipična Porschejeva moč in vrhunska vozna dinamika ga z enako strastjo spremljata ne glede na prostor in vozno podlago. Tako z nespremenjeno vnemo osvaja hitre zavoje podeželskih regionalk, udobne kilometre avtocest, pustolovščine gozdnega grušča in vznemirljive urbane poti. Samozavestno bo zapeljal tudi po dirkalnem asfaltu, če si boste zaželeli adrenalina.

6 MIN BRANJA

Menu item

Macan: Vsestranski športnik

Porsche Macan je kompaktni SUV-športnik, ki združuje športne vozne lastnosti in značilen Porsche dizajn. Ponuja privlačno kombinacijo zmogljivosti, sloga in praktičnosti, kar ga uvršča med najboljše izbire za voznike, ki si želite Porschejeve izkušnje v vsestranskem in dostopnem paketu.

1 MIN BRANJA

Menu item

Macan T: Ekskluzivni purist

Znamenita črka T kot »Touring« že od šestdesetih let prejšnjega stoletja zaznamuje modele s posebno športnim značajem. Macan T je kompakten SUV-športnik, ki vam s premišljenimi nastavitvami, ekskluzivno opremo in lahkim zmogljivim motorjem zagotavlja še posebej pristno doživetje vožnje.

1 MIN BRANJA

Menu item

Macan S: Športni zapeljivec

Macan S je kompakten in prestižen SUV-športnik, pisan na kožo vsem, ki iščete brezčasen dizajn, izjemne športne zmogljivosti in vsakdanjo uporabnost v enem avtomobilu. Z izdatno močjo, najmodernejšimi voznimi in asistenčnimi sistemi ter vrhunsko ergonomijo bo Macan S z enako strastjo osvajal tako hitre ceste, kot umirjene urbane poti.

1 MIN BRANJA

Menu item

Macan GTS: Brezkompromisni atlet

Macan GTS se osredotoča na posebno športen videz in maksimalni užitek v vožnji. Adaptivno zračno vzmetenje, ekskluzivni usnjeni športni sedeži GTS s tkanino Race-Tex, 21-palčna platišča ter posebej uglašen športni izpušni sistem vam zagotavljajo intenzivno vozniško izkušnjo.

1 MIN BRANJA

Menu item

Kako delujeta aktivni štirikolesni pogon in sistem Porsche Traction Management?

Aktivni štirikolesni pogon je del sistema Porsche Traction Management (PTM) in je v vseh modelih Macan na voljo serijsko. Skupaj z drugimi komponentami sistema, kot so elektronsko krmiljena večploščna sklopka, samodejni zavorni diferencial (ABD) in sistem proti zdrsu (ASR), skrbi za optimalen oprijem in varnost v vseh voznih razmerah.

2 MIN BRANJA

Menu item

Tri različice podvozja za modele Macan

V modelih Macan so na voljo tri različice podvozja. Izberete lahko med jeklenim vzmetenjem, jeklenim vzmetenjem s sistemom PASM in zračnim vzmetenjem s sistemom PASM.

2 MIN BRANJA

Menu item

Delovanje elektromehanskega krmiljenja

Elektromehanski servovolan v Macanu omogoča izjemno natančnost in vrhunsko odzivnost v vseh voznih razmerah. Opcijski sistem PTV Plus izboljša okretnost in preciznost krmiljenja pri majhnih in zmernih hitrostih, pri velikih pa občutno poveča stabilnost.

3 MIN BRANJA

Menu item

Irena Fonda: Verjeti moraš v svojo znamko

Vsak slovenski gurman pozna znamko Fonda, piranski brancin. S svojo inovativnostjo, vztrajnostjo in trdim delom je majhna ribogojnica iz Piranskega zaliva na glavo obrnila vse zakonitosti ribjega trga in si utrla pot na krožnike družinskih kosil in najprestižnejših restavracij širom domovine.

13 MIN BRANJA

Menu item

Premišljenost namesto drznosti: Pogovor s Hano Karim

V delavnici Hane Karim se zdi, kot da čas ne obstaja, čeprav smo v najbolj živahnem delu središča Ljubljane. Ves čas pogovora ni zazvonil niti en telefon in nikomur se nikamor ni mudilo. Okusno opremljen minimalističen prostor, ki ga bo Hana kmalu zamenjala za večjega, straži prijazna škotska terierka, ob stenah pa so razvrščene škatle njenih izdelkov, ki bodo kmalu odpotovali na različne konce sveta. Keramika z znakom Hana Karim je namreč izjemen obrtniški izdelek, ki se zaradi svoje lepote in vsebine upravičeno uvršča med umetniška dela. Zaradi njene ustvarjalnosti, podjetnosti in svetovljanstva smo jo povabili na pogovor o umetnosti, poslu in novem Porsche Macanu.

8 MIN BRANJA

Hero image
Tehnologija v Macanu|Tri različice podvozja

Tri različice podvozja za modele Macan

V modelih Macan so na voljo tri različice podvozja. Izberete lahko med jeklenim vzmetenjem, jeklenim vzmetenjem s sistemom PASM in zračnim vzmetenjem s sistemom PASM.

Jekleno vzmetenje

Že osnovno jekleno vzmetenje izpolnjuje stroge zahteve glede vozne dinamike, terenske zmogljivosti ter užitka in udobja med vožnjo. K vozni dinamiki in udobju prispeva dosledna filozofija lahke konstrukcije, ki jo utelešajo aluminijaste preme in drugi sestavni deli podvozja. Sprednja prema je petvodilna, medtem ko je zadnja prema zasnovana s smerno krmiljenimi trapeznimi vodili.

undefined

Ločena razporeditev vzmeti in blažilnikov na kolesnih nosilcih na zadnji premi občutno povečuje udobje ter izboljšuje odzivnost blažilnikov. Dodatna prednost takšne zasnove je velika nakladalna širina prtljažnika. Za manjšo nevzmeteno maso so trapezna vodila in nosilci koles izdelani iz aluminija, nosilec preme pa je iz jekla z veliko trdnostjo, kar zagotavlja torzijsko čvrstost in upogibno odpornost. Rezultat sta dinamična vodljivost in izjemno udobje med vožnjo.

Jekleno vzmetenje s sistemom PASM

Drugo različico podvozja predstavlja jekleno vzmetenje z opcijskim sistemom Porsche Active Suspension Management (PASM). Takšna kombinacija omogoča, da Macan izpolnjuje najvišje standarde udobja, zmogljivosti in okretnosti.

undefined

Sistem PASM je elektronsko uravnavan sistem blaženja, ki povečuje užitek v vožnji in udobje ter izboljšuje varnost. Aktivno in neprekinjeno prilagaja silo blažilnikov na sprednji in zadnji osi. Glede na stanje ceste in način vožnje optimalno zmanjšuje nagibanje karoserije. Sistem tako posreduje na blagih odsekih, pri terenski in celo dinamični vožnji z izrazitimi fazami pospeševanja oziroma zaviranja. Pri tem s pomočjo senzorjev beleži parametre, kot so pospeški karoserije in hitrosti delovanja blažilnikov, upoštevajo pa se tudi bočni pospešek, kot krmiljenja, zavorni tlak in navor motorja. Enota PASM izračuna in prilagodi optimalno silo blaženja glede na trenutne vozne razmere.

Zračno vzmetenje s sistemom PASM

Tretja izvedba podvozja v modelih Macan je opcijsko zračno vzmetenje s sistemom za uravnavanje višine podvozja, nastavitvijo odmika karoserije od tal in sistemom PASM. Takšno podvozje ponuja najboljši možen razpon vozne dinamike in udobja ter izpolnjuje tudi najstrožje zahteve glede športnosti in zmogljivosti.

undefined

V primerjavi z izvedbo z jeklenimi vzmetmi je Macan z zračnim vzmetenjem že v osnovi deset milimetrov nižji, nižje težišče pa zagotavlja tako večjo vozno dinamiko kot boljše udobje. Zračno vzmetenje ves čas in ne glede na razporeditev tovora ohranja enakomeren položaj avtomobila. Sistem stalno prilagaja silo blaženja posameznih blažilnikov, kar izjemno učinkovito zmanjšuje nagibanje karoserije.

Newsletter image